Graafinen suunnittelija

Graafikolla monenlaisia tehtäviä

Erinomainen esimerkki suomalaisesta graafikosta on Hilda Olson, joka opiskeli 1850-luvulla Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa (myöhemmin Kuvataideakatemia). Hän kuvitti muun muassa lautapelin ”Huvimatka Aavasaksaan”, joka on yksi Suomen vanhimmista lautapeleistä. Olson auttoi myös professori Alexander von Nordmannin tutkimusta tekemälläeri hämähäkinlajeista akvarellimaalauksia. Uransa lopuksi Olson toimi tapettitehtaan mallipiirtäjänä Lontoossa.

Toinen esimerkki on mainosgraafikko Ilmari Sysimetsä, joka voitti Helsingin kesäolympialaisten kisajulisteen suunnittelukilpailun.. Vaikka olympialaiset pidettiin vasta 12 vuotta tarkoitettua ajankohtaa myöhemmin, Sysimetsän kisajulistetta käytettiin; vuosilukua vain muutettiin. Kisajulisteita yleisempi työtehtävä graafikolle oli mainosjuliste.

Lautapeli ”Huvimatka aavasaksaan”. Helsingin kaupunginmuseo.
Kulutusosuuskuntien keskusliiton graafikko piirtää työpöytänsä äärellä. 1983. Työväen arkisto.

Graafinen suunnittelija oppii koko ajan uutta

Graafinen suunnittelija Annastiina Kinnusen mielestä parasta ammatissa on, kun saa suunnitella ja toteuttaa kaiken itse. Katso videolta millaisia eri töitä graafinen suunnittelija voi tehdä.

Graafinen suunnittelija on opiskellut media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinnon.

Graafikko voi myös työskennellä esimerkiksi pelialalla. Lue lisää pelintekijän ammatista.

Uusia työkaluja ja mahdollisuuksia

Kehitys tuo mukanaan monia uusia työkaluja ja haasteita graafikolle. 3D-tulostus ja virtuaalitodellisuus luovat uusia alustoja grafiikalle. Samalla graafikko voi hyödyntää tekoälyä ja entistä kehittyneempää teknologiaa grafiikkaa luodessaan.

Ala on myös hyvin globaali, työnantajat voivat tulla mistätahansa maailmasta, ja työtä voi myös tulevaisuudessa tehdä entistä helpommin etänä. Suomalainen graafikko voi siis nauttia etelän auringosta samalla kun suorittaa ammattiaan, toteuttaen visiotaan entistä sulavammin uusien työkalujen avulla.

Lähteet

Nykarlebyvyer
Taidehistoria tieteenä
Yle.fi
Future of Everything

 

 

Jaa kaverille

#ammattiosaaja
Etusivulle