Hevostenhoitaja

Sotaratsu, kuljetusväline ja maataloustyöntekijä

Toiseen maailmansotaan asti hevosella oli monta roolia ja se oli erittäin tärkeä osa Suomen yhteiskuntaa; hevonen toimi sotaratsuna, kuljetusvälineenä ja maataloustyöntekijänä. Vaikka Suomessa ei ole ollut ritarikulttuuria tai samanlaista ratsastusakatemioiden perinnettä kuin monessa muussa Euroopan maassa, Suomessa oli kuitenkin oma hevoskulttuurinsa. Esimerkiksi suomalaiset hakkapeliitat tunnettiin taitavina hevosmiehinä. Kyseisistä taidoista myös palkittiin, sillä Ruotsin vallan alla ratsupalvelun suorittaminen takasi verovapauden. Hevosta käytettiin myös arjessa mm. matkustamiseen ja taakkojen kantamiseen sekä maataloudessa. Postia jaettiin Suomessa hevosen avulla aina 1800-luvun alkupuolelle asti.

Ratsastus harrastuksena sai alkunsa vuonna 1867 kun ruotsalainen Georg Ringsten toi Helsinkiin neljä ratsua ja alkoi pitämään ratsastustunteja. Ratsastuksesta tuli nopeasti muodikas harrastus ja vuonna 1887 Helsinkiin perustettiin ratsastusinstituutti.

Hevoset satuloidaan. Kuva: E. Nurmi. 14.08.1942. Sotamuseo.
Palokunnan hevoset Suomenlinnassa. 1928-1930. Museovirasto – Musketti.
Kaupin urheilupuisto, ratsastuskoulun hevosia hoitajineen. 2 hevosta tulossa ulos hoitajineen. Toinen avaa juuri lauta-aitauksen veräjää ja taluttaa hevosta sisään. 1980. Työväenmuseo Werstas.

Isojen eläinten hallinta vaatii itsevarmuutta ja rohkeutta

Pauliina Hakala kertoo videolla, millaisia ominaisuuksia hevostenhoitajalta vaaditaan.

Ammatillinen hevostalouden perustutkinto valmistaa mielenkiintoiselle hevosalalle.

Perinteet pysyvät vaikka työkalut muuttuvat

Hevosalalla seurataan edelleen pitkälti vanhoja perinteitä, eikä hevosten hoito ole muuttunut paljoa vuosien varrella. Nykypäivänä hevosten hyvinvoinnilla on kuitenkin enemmän painoarvoa ja teknologian kehityksen myötä myös hevosten hoitoon on kehitetty uusia työkaluja.

Esimerkiksi erilaisilla satulaan tai hevoseen kiinnitettävillä sensoreilla voidaan seurata hevosta reaaliajassa ja näin entistä paremmin seurata sen terveyttä, mikä myös ennaltaehkäisee ongelmia. Lääketiede kehittyy jatkuvasti ja tämä näkyy myös hevosten hoidossa. Eläinlääketieteen harppausten avulla useampi hevonen saa elää pitkän ja terveen elämän. Myös 3D-tulostus mahdollistaa uusia ratkaisuja; 3D-tulostimen avulla hevoselle voidaan luoda esimerkiksi entistä sopivammat hevosenkengät.

Hevostalous alana kokee myös muutoksia. Hevoset ovat vetovoimatekijä maaseudulla niin matkailussa, asumisessa kuin maaseudulle muuttamista harkitessa, ja hevostalous on erikoistumisvaihtoehto yhä useammalle maatilalle.

Lähteet


Hevosurheilumuseo: "Näin Suomi nousi ratsaille"
Sirpa Pussinen: "Hevosyrittäjyyden tulevaisuuskatsaus"
Veterinary Record: "Changes affecting the equine sector"
Good Practices and Innovations in the Equine Sector: Current Trends and Future Opportunities

 

 

Jaa kaverille

#ammattiosaaja
Etusivulle