Kokki

1900-luvun keittäjien yksitoikkoiset tehtävät

Jokainen meistä osaa nimetä monta TV:stä tuttua huippukokkia. Mieleen tulee lähinnä miehiä. Aiemmin Suomessa oli kuitenkin tyypillistä, että ravintolan keittiössä työskentelivät nimenomaan naiset; miehet sen sijaan tarjoilivat. Kokkien – joita silloin kutsuttiin keittäjiksi – työtehtävät olivat hyvin yksipuolisia verrattuna tämän päivän kokkien hommiin: yksi kuori perunoita, toinen valmisti kastikkeen, kolmas leikkasi lihaa. Väkeä oli keittiössä aikamoinen määrä, sillä kaikki ruoat valmistettiin alusta asti itse. Tämä tehtiin päivittäin, koska jääkaappeja tai pakastimia ei ollut, eikä ruokaa siksi voitu säilyttää pitkiä aikoja.

Suomen hotelli- ja ravintolakoulun keittäjäoppilaita ja opettaja lieden ääressä. Kuva: Nasakuva Oy, 1945–1955. Hotelli- ja ravintolamuseo.
Hyvinkään Parantolan keittiö oli niin kuuluisa, että yksi keittäjistä houkuteltiin töihin presidentinlinnaan. Kuva vuodelta 1922. Hyvinkään kaupunginmuseo.
Laitoskeittiön henkilökuntaa työssään. Kuva: Väinö Kannisto, 1942. Helsingin kaupunginmuseo.
Sotilassairaala Tilkan keittiöhenkilökunta. Kuvaaja: Pietinen, 1937. Museovirasto – Musketti.

Laitoskeittiöitä ja Michelin-ravintoloita

Keudan ruokapalvelujen suurtalouskokki Aleksi Tähkäpää arvostaa työpäiviä, jotka eivät veny yöhön.
Michelin-ravintola Olossa kokkina työskentelevän Johan Kurkelan mielestä työssä hienoa on se, kun pääsee käyttämään harvinaisia raaka-aineita.

Ammattikokiksi voit kouluttautua suorittamalla ravintola- ja catering-alan perustutkinnon.

Pillereitä lautasella – ei kiitos

Jokainen meistä on nähnyt elokuvan tai lukenut kirjan, jonka sankarit nauttivat ruoan sijaan ravitsevia pillereitä. Skenaarioita pilleriaterioista on esitetty jo kauan, mutta silti oikea ruoka kiinnostaa ihmisiä koko ajan enemmän. Ravintolat seuraavat ruokatrendejä, ruokaohjelmat ja -blogit menestyvät ja maailmalla matkustaessamme metsästämme nähtävyyksien ohella ruokamuistoja. Pillereistä hamstraamme vitamiineja ja muita ravintoaineita, mutta tuskin sentään olemme valmiit luopumaan veden kielelle tuovista aterioista. Niinpä ammattitaitoisille kokeille riittää töitä jatkossakin.

Lähteet

Hotelli- ja ravintolamuseo

 

 

Jaa kaverille

#ammattiosaaja
Etusivulle