Kosmetologi

Kaunistautumista muinaisesta Egyptistä renessanssiin

Jo muinaisessa Egyptissä kosmetologia oli arvostettu ala. Kauneuden ylläpito ja korostaminen oli tärkeää, ja kauneudenhoidon avulla korostettiin haluttuja ominaisuuksia sekä piilotettiin epätäydellisyyksiä ja virheitä. Muinaisessa Egyptissä oli myös eri trendivaiheita, ja esimerkiksi silmämeikin väri vaihtui eri kausien välillä.

Toimenpiteillä ei ainoastaan tavoiteltu kauneuden korostusta, vaan myös terveyden ylläpitoa. Silmämeikki karkotti pienet hyönteiset, jotka kantoivat erilaisia silmäsairauksia. Auringon paahteesta suojauduttiin eri voiteiden avulla ja öljyt suojasivat ihoa karulta ilmastolta. Egyptiläiset kosmetologit tunnistivat eri ihotyypit ja kehittivät erilaisia ratkaisuja näille. Niin miehille kuin naisillekin kosmetiikka merkitsi ennen kaikkea terveempää elämää ja parempaa ulkonäköä, kaikkien arvostamia asioita.

Renessanssin aikana kauneus oli naisille erittäin tärkeää, se mahdollisti korkeamman sosiaalisen statuksen saavuttamisen ja myös sen pitämisen. Kauneudenhoito mahdollisti myös naisille yksityistä aikaa, jolloin eri-ikäiset naiset keskustelivat keskenään.

Kauneuden eteen oltiin valmiita uhraamaan jopa oma terveys. Iho valkaistiin lyijyä sisältävillä voiteilla, silmiin tiputettiin tippoja, jotka suurensivat pupillit, kulmakarvat poistettiin sammumattomalla kalkilla ja lopuksi meikit viimeisteltiin kerroksella kumilakkaa. Vaikka terveysopukset varoittivat hoitotoimenpiteiden vaaroista, eivät naiset olleet valmiita luopumaan tavoistaan.

Kosmetologit hoitavat ihmisiä päästä varpaisiin

Seinäjokelainen kosmetologi Iida Haveri on edustanut Suomea ammattitaidon MM-kisoissa Abu Dhabissa. Iida kertoo videolla mikä tekee kosmetologin ammatista hänelle mieluisan.

Kosmetologiksi voi kouluttautua suorittamalla hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinnon.

Kosmetologista hyvinvoinnin asiantuntija

Kauneudenhoito kehittyy jatkuvasti monessa eri muodossa. Uudet teknologiat mahdollistavat lähes uskomattomia toimenpiteitä. Kehityksen avulla hoitojen räätälöinti asiakkaan henkilökohtaisten tarpeiden mukaan mahdollistuu. Tuotteet ja hoidot identifioivat asiakkaan tarpeet ja hoitavat näitä tehokkaasti. Uusilla laitteilla saavutetaan tuloksia entistä nopeammin ja turvallisemmin, mutta niiden käyttö vaatii kosmetologilta vankkaa asiantuntemusta ja nopeaa kykyä oppia uusia taitoja.

Vastapainona entistä useampi kuluttaja suosii luonnollisia tuotteita, ja mielikuva puhtaasta ja terveellisestä kosmetiikasta on vahvasti esillä. Myös nutrikosmetiikka, eli kauneudenhoito sisäisesti ravintolisien kautta, on tekemässä tuloaan markkinoille. Sosiaaliset taidot korostuvat ja on hyvin mahdollista, että kosmetologi voi myös saada eräänlaisen terapeutin roolin, jos kaikki hyvinvointipalvelut ajan myötä sulautuvat yhteen. Tulevaisuuden kosmetologi on siis moniosaaja ja hyvinvoinnin asiantuntija!

Lähteet

YLE: Lyijyä, elohopeaa ja arsenikkia – nainen on aina kärsinyt kauneutensa tähden
Riina Hämäläinen: Kauneutta e.a.a. – kauneudenhoito ja kosmetiikka muinaisessa Egyptissä
Tampereen Yliopisto: Kauneudenhoitoalan laadullinen ennakointiselvitys
COSMOPROFTRENDS
Opetushallitus: Muutoksia koulutuksen rajapinnoilla

 

 

Jaa kaverille

#ammattiosaaja
Etusivulle