Maatalousyrittäjä

Ennen: 100 vuotta sitten maatalous oli Suomen pääelinkeino

Suomi oli vielä 100 vuotta sitten lähes kokonaan maatalousyhteiskunta. 84% suomalaisista asui maaseudulla ja jopa 70% väestöstä sai toimeentulonsa maataloudesta. Vuonna 1917 maataloutta pystyi opiskelemaan maanviljelyskouluissa sekä emäntä-, karjanhoito- ja meijerikouluissa, vaikka varsinaista ammatillista koulutusta oli muutoin rajallisesti tarjolla.

Tuohon aikaan moni toimiala sulautui maatalouteen. Esimerkiksi rakentaminen, elintarviketeollisuus ja lihanjalostus olivat kaikki osa maataloutta, sillä talot rakennettiin, voit kirnuttiin ja eläimet teurastettiin itse.

Ketolan poika äestämässä Alahärmässä 1930. Kuva: Samuli Paulaharju. ©Museovirasto – Musketti
Heinät seipäillä Tähtitorninmäellä Helsingissä 1917. Kuva: Ivan Timiriasew. ©Helsingin kaupunginmuseo
Maanviljelijä Jaakko Kesseli kylvämässä Kurkijoella 1930-luvulla. Kuva: Pekka Kyytinen. ©Museovirasto – Musketti
Seppälän tilan, Ahlmanin opiston navetta vuonna 1921. Kuva: Matti Luhtala. ©Museokeskus Vapriikki
Marjalan isäntä Jalmari Stegerman traktorin ohjaksissa Mäntsälässä vuonna 1925. Kuva: Otto Kilpeläinen. ©Mäntsälän museotoimi

Maanviljelyssä tapahtui suuri mullistus vuosisadan vaihteessa, kun traktori keksittiin. Kovaäänistä rautahepoa vierastettiin aluksi, mutta sen tehokkuus pellolla kasvatti nopeasti traktorin suosiota. Vuoteen 1939 mennessä Suomen valtiolla oli pelkästään tietöissä käytössä yli 400 traktoria.

Tänä päivänä Suomessa on rekisteröitynä lähes 350 000 traktoria.

 Nyt: Maatalousyrittäjän työssä parasta on vapaus

Videolla maatalousyrittäjä Tatu Tolppanen kertoo, mitä hänen työpäiväänsä kuuluu.

Maatalousyrittäjäksi voit valmistua suorittamalla maatalousalan perustutkinnon.

Tulevaisuudessa: Maatalous muuttuu kahteen eri suuntaan

Tulevaisuudessa maatilat ovat suuria ja niitä on nykyistä vähemmän. Tuotantomäärä pysyy kuitenkin samana; maatalousalalla hyödynnetään yhä enemmän korkeaa teknologiaa ja uusia innovaatioita.


Kaikki maatilat eivät kuitenkaan keskity pelkästään raaka-aineiden tekoon.

Kuluttajatottumukset muuttuvat jatkuvasti, ja tulevaisuudessa luomu- ja lähiruoka kiinnostaa kuluttajia yhä enemmän. Luomutuotanto lisääntyy ja tuo rinnalle esimerkiksi villiyrttien tai biolannoitteiden jalostamisen. Maatalousalalla tarvitaan siis tulevaisuudessa monimuotoista ympäristö- ja ravinto-osaamista. Perinteinen maaseutuyrittäjyys mahdollistaa monenlaisia innovaatioita. Viljelyn lisäksi maatila voisi erikoistua hyvinvointipalveluiden, kalastuksen tai elämys- ja maaseutumatkailun tarjoamiseen.

Lähteet

”Kaskipelloilta palveluyhteiskuntaan - 90 vuotta elinkeinorakenteen muutosta”, Tilastokeskus
”Suomi oli 1917 lukutaitoisten luterilaisten vaurastuva maatalousmaa, jonka väestöstä puolet oli alle 25-vuotiaita”, Itsenaisyys100.fi
”Ensimmäiset traktorit olivat nimeltään moottorivetäjiä”, Yle.fi
”Ammattialojen tulevaisuuden näkymät Keski-Suomessa”, Millealalle.fi
Maaseudun monipuolinen yrittäjyys, MTK

 

 

Jaa kaverille

#ammattiosaaja
Etusivulle