Paperiprosessinhoitaja

Paperiduunariksi työssäoppimisen kautta

Sata vuotta sitten tie paperialan ammattilaiseksi kulki työssäoppimisen kautta. Isoimmilla yhtiöillä oli kuitenkin omia ammattikoulujaan, joista ensimmäinen, Kymin Osakeyhtiön ammattikoulu, aloitti toimintansa jo 1914 Kuusankoskella. Tehtaille pääsi töihin aina kun työvoimaa tarvittiin ja kokeneemmat työntekijät opastivat tulokkaat alkuun. Yleneminen työssä perustui kokemuksen ja osaamisen karttumiseen eri tehtävissä. Prässipojasta saattoi edetä koneenhoitajaksi vuosien työskentelyn jälkeen.

Useimmat paperialan työt ovat olleet aluksi hyvin raskaita ja vaatineet paljon fyysistä voimaa. Esimerkiksi tuhatkiloisia rullia siirrettiin paikasta toiseen käsivoimin. Työ oli tapaturma-altista, eikä työsuojelua vielä tunnettu. Tehtaiden koneet ja tulikuumat kattilat olivat vaaran paikkoja, aiheuttaen palovammoja ja raajojen silpoutumisia.

Vasta sotien jälkeen tekniikka kehittyi ja työ keveni. Yhdenlainen helpotus paperityöläisen arkeen saatiin vuonna 1917, kun työaikalaki takasi kaikille työntekijöille kahdeksan tunnin työpäivät. Samana vuonna alkoi myös vuorotyö kolmessa vuorossa.

Simpeleen paperitehdas, valmistuspuoli. Koistinen Viljo, kuvaaja 1930–1959. Lappeenrannan museot.
Joutsenon tehdas, massatehdas, paperikone. Koistinen Viljo, kuvaaja 1930–1959. Lappeenrannan museot.
Simpeleen paperitehdas, lajittelusali. Koistinen Viljo, kuvaaja 1930–1959. Lappeenrannan museot.
Simpeleen paperitehdas, rullapakkaamo. Koistinen Viljo, kuvaaja 1930–1959. Lappeenrannan museot.

Prosessinhoitajan vaihtelevat työtehtävät

Janiina Ollila on töissä Metsä Boardin Takon kartonkitehtaalla Tampereella. Työpiste vaihtelee lähes päivittäin. Välillä ajetaan trukilla, välillä ollaan rullaleikkurilla tai työskennellään laboratoriossa.

Prosessinhoitaja on suorittanut prosessiteollisuuden perustutkinnon.

Tulevaisuus biotaloudessa

Paperin kulutus on vähentynyt viime vuosina ja esimerkiksi sanomalehtien levikit ovat pienentyneet digitalisoitumisen myötä. Biotalous tuo kuitenkin puu- ja paperiteollisuuteen uusia mahdollisuuksia. Puuraaka-ainetta jalostetaan esimerkiksi uusiutuvaksi dieseliksi, älypakkauksiksi tai vaatteiksi ja tekstiileiksi.

Lähteet

Finna.fi
Työväenmuseo Werstaan näyttely Paperiduunarit

 

 

Jaa kaverille

#ammattiosaaja
Etusivulle