Putkiasentaja

Parhaat putket kestävät satoja vuosia

Hyvä hygienia on elintärkeä osa terveyttä ja olennainen yhteiskunnan rakennuskivi. Veden siirtäminen on ollut yksi edellytys sivilisaation kehitykseen. Putken keksiminen ja käyttöönotto oli suuri harppaus eteenpäin. Ennen sitä veden siirtoon käytettiin esimerkiksi ojia. Putket mahdollistivat puhtaamman veden siirtämisen paikasta toiseen ja paljon monimutkaisempia rakenteita. Samalla voidaan sanoa, että ensimmäiset varsinaiset putkiasentajat pääsivät harjoittamaan ammattiaan.

Putket kertovat myös omalla tavallaan eri kaupunkien historiaa. Esimerkiksi Helsingin putkistossa ongelmallisimpia eivät ole vanhimmat, 1800-luvun putket, vaan 1950–1970-luvuilla rakennetut putkistot. Tämä kertoo sotien jälkeisestä pula-ajasta. Saman tyylisiä ongelmia on myös muissa vanhoissa kaupungeissa, ja ongelmien korjaaminen käy erittäin kalliiksi. Hyvän putkiston rakentamisessa ja ylläpidossa ei siis kannata säästää.

Putkitöitä Kluuvinkadulla Helsingissä, noin 1927-1930. Museovirasto – Musketti.

Silmää siisteydelle ja kovan luokan kädentaitoa

Nestori Räisänen kertoo videolla putkimiehen työstä ja millaisia eri työtehtäviä ammattiin kuuluu.
Putkiasentajan ammattitaidon oppii suorittamalla talotekniikan perustutkinnon.

Putkiasentajan rooli laajenee tulevaisuudessa

Tekniikan kehitys näkyy myös putkiasentajan arjessa. Työtehtävät laajenevat ja tekijöiltä vaaditaan entistä enemmän taitoa ja kykyä. Energian säästäminen nousee isoksi kysymykseksi, ja veden siirtäminen tehokkaasti paikasta toiseen ja hävikin minimoiminen ovat osa energiansäästöprosessia. Uusia keksintöjä tulee jatkuvasti markkinoille. Moderni putkiasentaja hallitsee sekä uudet että vanhat putkistot.

Puhdas vesi saattaa olla tulevaisuudessa arvokas resurssi maailmalla. Vaikka Suomessa tämä ei ehkä tule olemaan ongelma lähitulevaisuudessa, suomalaiset osaajat voivat olla mukana kehittämässä uusia ratkaisuja ja viemässä osaamista ulkomaille. Ammattitaitoisista putkiasentajista tulee siis olemaan tarvetta myös tulevaisuudessa, jotta me kaikki voimme nauttia raikkaasta ja puhtaasta vedestä!

 Lähteet

Yle: Helsingin putket pula-ajalta
Hagner, B., 2017. LVI-alan historiakooste
Justin, D., 1994. Plumbing Technology.
Deer, A., 2010. The Future of...Plumbing Products.
Gorgon, C.D., 2009. Plumbing skills development for a healthy future.

 

 

Jaa kaverille

#ammattiosaaja
Etusivulle