Puutarhuri

Maanpäällisiä paratiiseja antiikista nykypäivään

Sana paratiisi on alun perin persiaa ja tarkoittaa puistoa. Näitä maanpäällisiä paratiiseja ovat puutarhurit rakentaneet jo antiikin aikaan. Legendaariset Babylonin riippuvat puutarhat, yksi maailman seitsemästä ihmeestä, olivat kreikkalaisten tekstien mukaan pengerrettyjä ja muistuttivat vuoristomaisemaa.

Suomeen puutarhoja tehtiin aluksi ainoastaan luostareihin ja kartanoihin. Tämä alkoi muuttua 1700- ja 1800-luvuilla. Helsingissä merkittävin tekijä oli liikemies Henrik Borgström, joka Englannissa opiskellessaan kiinnostui puutarhoista ja kasvitieteestä. Borgström rahoitti useita puutarhaprojekteja Suomessa 1800-luvunpuolivälissä, ja esimerkiksi Helsingin Kaivopuisto on luotu hänen aloitteesta. Toinen merkittävä tekijä puutarha-alan kehityksessä Suomessa oli ensimmäinen Helsingin kaupunginpuutarhuri, Svante Olsson. Olssonin kädenjälki näkyy monissa Helsingin viheralueissa, mutta myös pääkaupungin ulkopuolella. Olsson oli esimerkiksi mukana suunnittelemassa Naantalissa sijaitsevaa Kultarantaa, joka nykyään toimii tasavallan presidentin kesäasuntona.

Helsingin kaupunginpuutarhuri Svante Olsson. Kuvaaja: C. P. Dyrendahl. Museovirasto – Musketti.
Kultaranta. Kuvaaja: Teuvo Kanerva. Museovirasto – Musketti.

Puutarhuri näkee oman kädensä jäljet

Josefiina Lindroth kertoo videolla millainen on puutarhurin työpäivä ja mikä on parasta hänen työssään.

Puutarha-alan ammattilainen on suorittanut puutarha-alan perustutkinnon.

Tulevaisuuden vihreät kaupungit

Vihreitä kaupunkeja on ehdotettu keinona taistella ilmastonmuutosta vastaan ja myös parantamaan ilmanlaatua. Tulevaisuudessa nämä viherkaupungit voivat sisältää monia erilaisia puutarharatkaisuja, mikä vaatii rakentajilta ja ylläpitäjiltä erityistä ammattitaitoa. Kiinaan on jo tilattu useita rakennusprojekteja, jotka aikovat käyttää kasvien puhdistavaa vaikutusta hyödykseen helpottamaan huonon ilmanlaadun luomia ongelmia.

Teknologian kehitys voi myös tuoda mukanaan uusia työkaluja ja mahdollisuuksia niin ammattilaiselle kuin harrastajapuutarhurille. Eri virtuaalisovelluksien avulla on entistä helpompaa seurata kasvien oloa ja pysyä ajan tasalla hoitotarpeista. Puutarhuri voi myös suorittaa työtehtäviään etänä tai robottien avulla. Tämän tyyliset ”smart garden” ratkaisut muuttaisivat puutarhurin työtä huomattavasti.
Virtuaalitodellisuuden ja lisätyn todellisuuden avulla on myös mahdollista luoda aivan uusia elämyksiä, ja tulevaisuuden puutarhoissa on vain puutarhurin mielikuvitus rajana.

Promootiokuva Liuzhoun ”metsäkaupungista”. ©Stefano Boeri Architetti.

Lähteet

Puutarharakentajat historiikki
Kansallisbiografia: Henrik Borgström
Kansallisbiografia: Svante Olsson
Journal of Developments in Sustainable Agriculture 9: FutureGardeningSystem ― SmartGarden
Stefano Boeri Architetti

 

 

Jaa kaverille

#ammattiosaaja
Etusivulle