Sähköasentaja

Entisajan sähkömonttööri

Ensin tuli sähkövalo. Sen tuottamista kokeiltiin VR:n konepajalla Helsingissä vuonna 1877. Vuonna 1882 oltiin jo niin pitkällä, että pysyvä sähkövalaistus otettiin käyttöön Tampereella, Finlaysonin tehtaan kutomosalissa. Niin syntyi myös uusi ammatti, sähkömonttööri. Sähköä käytettiin tuolloin pääasiassa tehtaiden valaisemiseksi, joten monttöörit työskentelivät aluksi yksinomaan tehtailla. Sähkön käyttö levisi myöhemmin tehtailta ympäryspaikkakunnille ja kaupunkeihin, jonne myös sähkömonttööreiden työ siirtyi.

Finlaysonille palkattiin Suomen ensimmäinen sähköasentaja, vasemmalla takana Edisonin dynamo. Kuva: Eino Savia, 1912. © Museokeskus Vapriikki
Viipurin konepaja 1920-luvulla. Valtion Rautatien sähköasentajat työssä Viipurin asemalla. © Työväen arkisto
Sähköjohtojen kiinnitystä Helsingissä 1930-luvulla. Kuva: Sakari Pälsi. © Helsingin kaupunginmuseo

1900-luvun alussa sähkö tuotettiin paikallisissa sähkölaitoksissa, jotka saattoivat olla hyvinkin pieniä, esimerkiksi asunto- tai yrityskohtaisia. Ympäri Suomen toimi tällöin jo satoja sähkölaitoksia. Suomen sisällissodan aikana kehitys laantui, mutta sodan jälkeen vuonna 1925 jopa 40% suomalaisista talouksista oli jo sähköverkon piirissä.

Vaihtelevia työkohteita ja ongelmanratkaisua

Werner Sillanpää on sähköasentaja, joka ei koskaan ole saanut sähköiskua. Työssään Sauvon Sähköllä hänelle tulee vastaan monenlaisia työkohteita ja joskus työssä on käytettävä myös ongelmanratkaisutaitoja. Wernerin alalle tulee suorittaa sähkö- ja automaatioalan perustutkinto.

Katso videolta, mitä muuta Werner kertoo työstään.

Tulevaisuuden sähköasentaja

Sähköala muuttuu jatkuvasti. Teknologian kehittyessä myös sähköasentajan on kehityttävä; hallittava uusimmat asennustekniikat ja laitteet.

Tulevaisuudessa älyteknologia mahdollistaa esimerkiksi sen, että kodit muuttuvat älykkäiksi: kaikki laitteet ovat keskenään vuorovaikutuksessa ja älykäs järjestelmä ennakoi jatkuvasti asukkaan tarpeita. Asentajan on tällöin osattava integroida ja hienosäätää erilaiset järjestelmät keskenään, jotta älykoti olisi toimiva kokonaisuus.

Vaikka perustaidot ovat pohjana osaamiselle, saa sähköammattilainen jatkuvasti kehittää itseään ja oppia uutta teknologian ottaessa suuria harppauksia eteenpäin.

Lähteet

Reijo Perälä: Kun sähkö tuli Suomeen, Yle Elävä arkisto, 25.9.2012
Samsy ry, www.samsy.fi
Milla Kallonen: Sähkönkulutus kotitalouksissa. TKK, 2006
Sähköala.fi
David Evans: What the electrician of the future could look like, Hager, 30.6.2016

 

 

Jaa kaverille

#ammattiosaaja
Etusivulle