Tarjoilija

Kieltolain aikaan alkoholia piiloteltiin

Alkoholijuomien myyminen ja valmistaminen oli kiellettyä Suomessa vuosina 1919–1932. Kiellosta huolimatta alkoholia tarjoiltiin ravintoloissa. Katso, millaista tarjoilijan työ oli tuohon aikaan.

Tarjoilijan työ on sosiaalista

Tarjoilijan työssä saa olla tekemisissä ihmisten kanssa ja oppia koko ajan uutta. Joona Finni työskentelee tarjoilijana Ravintola Figarossa Jyväskylässä. Joona tykkää kertoa asiakkaille viinien tarinan. Katso videolta mitä muuta Joona kertoo tarjoilijan työstä.

Tarjoilijaksi voit kouluttautua suorittamalla ravintola- ja catering-alan perustutkinnon.

Tarjoilijan työn tulevaisuus

Marika von Schöneman hahmottelee tarjoilijan työn tulevaisuutta Turun ammattikorkeakoulun opinnäytetyössään. Ehkä jokin näistä ennusteista toteutuu...

Ravintoloilla on mahdollisuus olla auki yhä pidempiä aikoja ilman fyysistä henkilökuntaa. Tarjoilija toimii hologrammina ilmassa, tiettyjä kohtia painamalla asiakas voi tehdä tilauksen, jonka hinta laskutetaan asiakkaan tililtä heti tilauksen yhteydessä. Robottiteknologia on kehittynyt niin pitkälle, että se on ohjelmoitu tekemään juotava tai paistettava tuote valmiiksi, jonka toinen robotti vie asiakkaalle.

 

Tarjoilijan koulutus on kuin esimiehen, joka ymmärtää alan muutokset ja osaa ohjelmoida robotteja ja päivittää sähköisiä kotisivuja. Koulutus painottuu teknologian koulutukseen, minkä lisäksi ravintola-alan asiakaspalvelussa työskentelevän täytyy tuntea alan hygienia- ja toimintatavat.

 

Asiakaskunta on pirstaloitunutta ja kansainvälistä, ja kielitaito sekä globaali kulttuurien tuntemus katsotaan tarjoilijalle eduksi. Ravintolat ovat liikeidealtaan yhä enemmän erityyppisiä ja vastaavat yhä erilaistuvan asiakasryhmän tarpeita.

 

Mielenrauhaa antavat paikat ovat suosittuja, tarjoilijan peruskoulutuksen lisäksi niiden tarjoiluhenkilökunta on sosiaali- ja terveysalan koulutuksen saanutta ja he antavat terveyteen ja ruokailuun liittyviä neuvoja ruokailun yhteydessä. Myös käsityöravintoloissa on paljon asiakkaita, siellä tarjoiluhenkilökunta on saanut käsityöalan koulutusta ja he antavat neulontaan ja ompelun liittyviä vinkkejä ruokailun yhteydessä. Tietotekniikan alan koulutuksen saaneet tarjoilijat työllistyvät tekniikkaravintoloihin, joissa saa tekniikan uusia neuvoja ruokailun lisäksi. Seuralaisravintoloissa tarjoilijalla olisi aikaa istua keskustelemassa asiakkaiden kanssa, minkä varsinkin vanhukset ovat ottaneet omakseen.

 

Koulutusta kehitetään laatustandardein yhä tasokkaammaksi ja tasalaatuisemmaksi, eikä työelämään pääse lainkaan kouluttamatonta henkilökuntaa.

 

Globaalitalous ja julkinen talous on saatu hyvään nousuun ja asiakkaat käyttävät alan palveluita runsaasti. Ihmiset kokevat elämänsä niin kiireiseksi, etteivät tee itse juuri lainkaan ruokaa.

 

 Lähteet

Hotelli- ja ravintolamuseo
Marika von Schöneman: Tarjoilijan työ tulevaisuudessa, Turun ammattikorkeakoulu 2014

 

 

Jaa kaverille

#ammattiosaaja
Etusivulle