Yrittäjä

Yrittäjyyttä on ollut aina

Yrittäjyyttä on eri muodoissa ollut aina. Suomessa yrittäjien järjestäytyminen alkoi 1800-luvun loppupuolen kädentaitoyrittäjyydestä sekä vuonna 1879 annetusta elinkeinovapaus-asetuksesta, joka antoi suomen kansalaiselle luvan harjoittaa hyväksi näkemiään elinkeinoja. Varsinainen järjestäytyminen tapahtui vasta 1930-luvulla, kun kauppiaat perustivat oman järjestön.

Yrittäjä Emil Lehtovaara

1900-luvun alussa Emil Lehtovaara piti leipomo-sekatavarakauppaa Kajaanissa. Viipuri kuitenkin kiinnosti Lehtovaaraa potentiaalisena liikekaupunkina, sillä se oli tuolloin Suomen toiseksi suurin kaupunki, joka kuhisi venäläisiä sotilaita, saksalaisia kauppiaita ja pietarilaisia matkailijoita. Emil Lehtovaara osti Viipurista konditorian vuonna 1914 ja avasi tilaan kahvilan vuonna 1916, tunnusteltuaan kaupungin liiketoimintamahdollisuuksia ensin. Kahvilan (nimeltään pelkkä Café) tuotteet olivat ranskalaisen kahvilamallin mukaisia; tarjolla oli kahvia ja makeita leivoksia.

Café Lehtovaara alkuperäisellä paikallaan Viipurissa. © Lehtovaara
Café Lehtovaara. © Lehtovaara
Emil Lehtovaara. © Lehtovaara

Pian kahvilan avaamisen jälkeen sodan vaikutukset alkoivat kuitenkin näkyä toiminnassa ja kahvilan asiakaskunta pieneni. Silti kahvilan pitäminen oli liiketoimintana kannattavaa, sillä kate oli korkea raaka-ainekustannuksiin nähden.

Sotien jälkeen Lehtovaara päätti yrittää hotellin ylläpitämistä. Viipuri oli kuitenkin matkailukaupunkina pienentynyt niin, ettei hotellitoiminta ollut kannattavaa. Vuonna 1920 Lehtovaara päätti luopua myös kahvilastaan ja muuttaa takaisin Kajaaniin. Kahvilan osti ruotsalainen ravintolayrittäjä Ragnar Hansson.

Uuden omistajan myötä kahvilasta tuli tanssi- ja ruokaravintola, jota alettiin kutsua Lehtovaaraksi. Vuonna 1940 ravintola Lehtovaara siirrettiin sodan jaloista Helsingin Töölöön, jossa se sijaitsee yhä tänäkin päivänä.

Nykyajan ravintolayrittäjä

Merkonomiksi valmistunut Nihal Sahin toimii ravintolayrittäjänä. Merkonomi on suorittanut liiketoiminnan perustutkinnon. Katso videolta, millaista ravintolayrittäjän arki on.


Tulevaisuudessa yrittäminen on helppoa

Tulevaisuuden tavoitteena on, että yrittäjyys olisi entistä helpompaa kaikille iästä ja taustasta riippumatta. Yrittäjyyteen kannustetaan, ja siitä on tehty yhä riskittömämpää ja kannattavampaa. Toimialoja on lukuisia; tuotantoa, palveluja ja osaamista tarjoavien yritysten rinnalle tulee näiden yhdistelmiä. Uudet yritystoiminnan mallit mahdollistavat yrittäjän roolin yhdistämisen muihin toimentulon lähteisiin. Yrittäminen on arvostettua ja suosittua.

Lähteet

Suomen Yrittäjät, www.yrittajat.fi, 2017
Henrik Tala: Ravintola Lehtovaara 1916–2016, 2016
Ravintola Lehtovaara, www.lehtovaara.fi, 2017
Noona Bäckgren: Satavuotias ravintola Lehtovaara elää legendaarisella klassikkoannoksellaan – ”Eilenkään ei mennyt muuta kuin sitä”, Helsingin Sanomat, 21.8.2016
Tulevaisuus 2030, www.tulevaisuus.2030.fi, 2017

 

 

Jaa kaverille

#ammattiosaaja
Etusivulle