Företagare

Företagsamhet har alltid existerat

Olika former av företagsamhet har alltid existerat. I Finland började företagarna organisera sig i slutet av 1800-talet som hantverksföretagare och i och med förordningen om näringsfrihet 1879, som gav finska medborgare tillstånd att utöva de näringar de ansåg vara lämpliga. Den egentliga organiseringen skedde först på 1930-talet, när köpmännen grundade en egen organisation.

Företagaren Emil Lehtovaara

I början av 1900-talet drev Emil Lehtovaara en bageri- och diversehandel i Kajana. Lehtovaara var intresserad av Viborg som en potentiell affärsstad, eftersom den då var Finlands näst största stad där det vimlade med ryska soldater, tyska handelsmän och turister från S:t Petersburg. Emil Lehtovaara köpte ett konditori i Viborg 1914 och öppnade ett kafé i utrymmet 1916 efter att först ha bekantat sig med stadens affärsmöjligheter. Kaféts (med det enkla namnet Café) produkter följde den franska kafémodellen: det bjöds på kaffe och söta bakelser.

Café Lehtovaara på sin ursprungliga plats i Viborg. © Lehtovaara
Café Lehtovaara. © Lehtovaara
Emil Lehtovaara. © Lehtovaara

Snart efter att Lehtovaara öppnat sitt kafé började krigets inverkan bli synlig i verksamheten och kaféts kundkrets minskade. Som affärsverksamhet var det ändå lönsamt att driva ett kafé, eftersom marginalerna var höga i förhållande till råvarukostnaderna.

Efter krigen beslöt sig Lehtovaara för att försöka driva ett hotell. Turismen i Viborg hade dock minskat så att hotellverksamheten inte var lönsam. År 1920 beslöt sig Lehtovaara för att även sälja sitt kafé och flytta tillbaka till Kajana. Kafét köptes av den svenska restaurangföretagaren Ragnar Hansson.

Den nya ägaren gjorde kafét till en dans- och matrestaurang som började kallas för Lehtovaara. År 1940 flyttades restaurang Lehtovaara till Tölö i Helsingfors på grund av kriget, och där ligger den fortfarande.

Dagens restaurangföretagare

Nihal Sahin som tagit merkonomexamen arbetar som restaurangföretagare. En merkonom har avlagt en grundexamen i affärsverksamhet. Se på videon hur restaurangföretagarens vardag ser ut.

I framtiden är det lätt att driva ett företag

Målet i framtiden är att företagandet ska bli allt lättare för alla, oberoende av ålder och bakgrund. Det uppmuntras till företagsamhet och det har gjorts mer riskfritt och lönsamt. Det finns åtskilliga branscher: vid sidan om företag som erbjuder produktion, service och kompetens uppstår företag som kombinerar dessa. De nya modellerna för företagsverksamhet gör det möjligt att kombinera företagarrollen med andra inkomstkällor. Företagandet är uppskattat och populärt.

Källor

Suomen Yrittäjät, www.yrittajat.fi, 2017
Henrik Tala: Ravintola Lehtovaara 1916–2016, 2016
Ravintola Lehtovaara, www.lehtovaara.fi, 2017
Noona Bäckgren: Satavuotias ravintola Lehtovaara elää legendaarisella klassikkoannoksellaan – ”Eilenkään ei mennyt muuta kuin sitä”, Helsingin Sanomat, 21.8.2016
Tulevaisuus 2030, www.tulevaisuus.2030.fi, 2017

 

 

Jaa kaverille

#ammattiosaaja
Etusivulle