Frisör

Inflytelserika frisörmästare

Frisöryrket har utövats i olika former i tusentals år, trots att namnet ”frisör” först kom till i Europa under 1600-talet. Då fanns det redan salonger där det skapades magnifika frisyrer.

Hårbranschen blev allt mer populär, och i 1700-talets Frankrike publicerades den första boken som behandlade frisyrer, och frisörskolan Academie de Coiffure öppnades. Peruker var också populära, och tävlingen mellan hårsalonger och perukbutiker var hård. 1800-talets början såg perukernas popularitet falla, medan hårsalongerna blev allt mer populära.

I Finland fanns det redan frisörer och barberare under 1800-talet, bland annat i Helsingfors fanns det år 1850 till och med 170 yrkesutövare. Proffsen inom hårbranschen, barberar- och frisörmästare, var en uppskattad och inflytelserik yrkesgrupp. Vid den tiden var största delen av yrkesutövarna män.

1900-talet såg hela branschen genomgå radikala förändringar till följd av behandlingar som blev möjliga genom elektricitet och hårfärgningstekniker. Yrket började också utvecklas i en ny riktning, mängden kvinnor som utövade yrket började öka vid 1920-talet. Ungefär samtidigt började också utbildningen av barberare-frisörer i Finland.

Frisörsalongen i köpman August Hults affärshus, 1929. © Keravan museo
En frisörsalong för kvinnor på Unionsgatan, 1930. © Helsingfors stadsmuseum
Hotell Kämps barberare, 1936. © Pietinen Aarne Oy, Helsingfors stadsmuseum
En barberare utför sitt arbete, 1941-1942. © Pauli Jänis, Museovirasto − Musketti

Frisörens jobb är kreativt och humant

Kerttu Johansson jobbar som frisör, och i videon kan du höra vad hon tycker är det bästa med yrket.

En frisör har utför en grundexamen i hår- och skönhetsbranschen.

Innovation som verktyg för frisören

Hårförlängningar har redan länge varit populära. Oftast handlar det om att löshår som går att fästa fast i existerande hår; vad om det gick att få riktigt hår att växa inom ett par sekunder, med hjälp av till exempel ett piller? Eller kunde man ha 3D-printade hår? Frisörsalongerna kan i framtiden bli allt mera laboratorieliknande, eftersom organiskt hår kanske till och med går att skapa i ett laboratorium.

I framtiden fokuserar man allt mer på hållbar utveckling. I salongerna syns detta bland annat genom en minskning i användningen av vatten och en övergång till allt mer naturenliga produkter.

Ny teknologi utnyttjas också inom hårbranschen, och olika sorters barberar-frisörrobotar har utvecklats en längre tid. I Japan har Panasonic utvecklat en robot som tvättar håret och massagerar skalpen. I USA har Intelligent Automations Multi-Arm UGV-robot lyckats raka kundernas hår. I närframtiden är det möjligt att det finns robotar som klarar av att färga och klippa håret på kunderna. Kan en robot ersätta frisören?

Inom hälsovården utnyttjas robotar redan mycket, bland annat i olika kirurgiska ingrepp. Enligt forskning är 70% av människor villiga att bli opererade av en robot, men endast 10% vill bli stylade av en robot. Finns det alltså ett behov för frisörrobotar? Att gå till hårsalongen är för många en social upplevelse, där man njuter av yrkeskunnig behandling och atmosfären i salongen.

Teknologi kan med andra ord vara ett hjälpmedel för frisören, till exempel ytterst precisa lasersaxar, men en robot kan inte ersätta en människas kreativitet och mänsklighet.

 

Källor

hiusyrittäjät.fi
Encyclopedia of Hair: A Cultural History, Victoria Sherrow, 2006
hji.co.uk
fab-beauty.com

 

 

Jaa kaverille

#ammattiosaaja
Etusivulle