Hästskötare

Hästen hade en roll i krig, transport och jordbruk

Före Andra världskriget hade hästen flera viktiga roller i Finlands samhälle; hästen hjälpte såväl i krig, transport och som jordbruksarbetare. Även om Finland saknar riddarkultur och likadan ridakademier som flera andra av Europas länder haft, har Finland dock sin egna hästkultur. Bland annat var de finska hakkapeliitterna kända som duktiga ryttare, och denna talang var även uppskattad av Sveriges kung, de som tjänstgjorde som ryttare var fria från skatt. Hästen användes även som hjälpmedel i vardagen bland annat för att bära tunga bördor eller för resor samt i jordbruk. Posten delades ut med hjälp av hästar ännu i början av 1800-talet.

Ridning som hobby fick sin början i Finland år 1867, då den svenska Georg Ringsten kom till Helsingfors med fyra hästar och började hålla ridlektioner. Tjugo år senare, år 1887, grundades ett ridinstitut i Helsingfors till följd av hur populärt ridning blivit.

Hästarna sadlas. Bild: E. Nurmi. 14.08.1942. Sotamuseo.
Brandkårens hästar på Sveaborg. 1928-1930. Museovirasto – Musketti.
Kauppi idrottspark, ridskolans hästar med sina skötare. 2 hästar på väg ut med sina skötare. 1980. Työväenmuseo Werstas.

Att handskas med stora djur kräver självsäkerhet och mod

Pauliina Hakala berättar på videon om vilka egenskaper som krävs av en hästskötare.

En grundexamen inom hästhushållning förbereder en till den intressanta hästbranschen.

Traditionerna lever kvar fast verktygen blir nya

I hästbranschen följs ännu långt de gamla traditionerna som byggts upp under århundraden. Idag värderas dock hästens välmående allt mer, och med hjälp av framsteg inom teknologin har nya verktyg lanserats även inom hästbranschen.

Med hjälp av sensorer som kan fästas i bland annat sadeln går det att följa med hästen i realtid, och genom detta allt bättre kunna följa med hästens hälsa och förarbeta möjliga problem. I och med framsteg inom veterinärmedicinen får allt fler hästar leva långa och hälsosamma liv och med hjälp av till exempel 3D-skrivning kan man skräddarsy hästskor åt hästar.

Hästhushållning som bransch ser också vissa förändringar inom framtiden. Hästarna har en stor dragningskraft på landsbygden både med tanke på turism och boende och allt fler gårdar lägger större fokus på hästhushållning.

Lähteet

Hevosurheilumuseo: "Näin Suomi nousi ratsaille"
Sirpa Pussinen: "Hevosyrittäjyyden tulevaisuuskatsaus"
Veterinary Record: "Changes affecting the equine sector"
Good Practices and Innovations in the Equine Sector: Current Trends and Future Opportunities

 

 

Jaa kaverille

#ammattiosaaja
Etusivulle