Kock

1900-talets kokerskors enformiga uppgifter

Vi kan säkert alla räkna upp flera berömda kockar som vi sett på tv. Oftast tänker vi främst på män. Tidigare var det ändå typiskt i Finland att kvinnor arbetare i restaurangkök medan männen serverade. Kockarnas – som då kallades kokerskor – arbetsuppgifter var mycket enformiga jämfört med kockens arbete idag: en skalade potatis, en annan tillverkade såsen, en tredje skar upp köttet. Det var mycket folk i köket, eftersom all mat tillverkades själv från början till slut. Detta gjordes varje dag, eftersom det inte fanns några kylskåp eller frysboxar, och man kunde därför inte förvara maten längre tider.

Finlands hotell- och restaurangskolas elever och lärare vid spisen. Bild: Nasakuva Oy, 1945–1955. Hotell- och restaurangmuseet.
Köket i Hyvinge Sanatorium var så berömt att en av kokerskorna lockades att börja jobba på presidentens slott. Bild från 1922. Hyvinge stadsmuseum.
Ett storköks personal i sitt arbete. Bild: Väinö Kannisto, 1942. Helsingfors stadsmuseum.
Militärsjukhuset Tilkkas kökspersonal. Fotograf: Pietinen, 1937. Museiverket – Musketti.

Storkök och Michelin-restauranger

Aleksi Tähkäpää, som arbetar som storkökskock i Keudas kosttjänster, uppskattar arbetsdagar som inte sträcker sig långt in på natten. Johan Kurkela, som arbetar på Michelin-restaurangen Olo, tycker att det finaste med hans arbete är då han får använda ovanliga råvaror.

Man kan utbilda sig till professionell kock genom att avlägga grundexamen i restaurang- och cateringbranschen.

Piller på tallriken – nej tack

Vi har alla sett en film eller läst en bok där huvudpersonerna äter näringspiller i stället för riktig mat. Scenariot om pillermåltider har diskuterats länge, men ändå är människor hela tiden allt mer intresserade av riktig mat. Restauranger följer med mattrender, matprogram och -bloggar är populära, och när vi reser utomlands letar vi inte endast efter sevärdheter, utan även minnesvärda måltider. Vi tar piller för att hamstra vitaminer och andra näringsämnen, men vi är knappast beredda att ge upp måltider som får det att vattnas i munnen. Därför finns det fortsättningsvis jobb för professionella kockar.

Källor

Hotell- och restaurangmuseet

 

 

Jaa kaverille

#ammattiosaaja
Etusivulle