Kosmetolog

Skönhetsbehandlingar från antika Egypten till renässansen

Redan i det antika Egypten var kosmetologer en uppskattad yrkesgrupp. Skönhet var något som skulle bevaras och framhävas, och med hjälp av olika skönhetsbehandlingar lyckades man ta fram de vackra egenskaperna och gömma oönskade drag.

De olika åtgärderna var inte enbart för att framhäva skönhet, utan hade också en hälsobevarande roll. Smink skyddade mot myggor och andra små insekter som bar på sjukdomar. Solens starka sken gick att skydda sig från med hjälp av olika krämer och oljor. Dessa preparat skyddade huden mot de ansträngande väderförhållanden. Egyptiska kosmetologer var medvetna om olika hudtyper och kunde skräddarsy sina lösningar till dem. Framför allt innebar kosmetiken ett hälsosammare liv och bättre utseende, något som alla uppskattar.

Under renässansen var skönhet av stor vikt för kvinnor, ett vackert utseende var en viktig del av att uppnå och behålla hög social status. Skönhetsbehandling innebar även privat umgänge mellan kvinnor av olika åldrar, då de kunde fritt diskutera.

För att uppnå dessa skönhetsstandarder var många villiga att offra sin egna hälsa. Hyn blektes med krämer som innehöll bly, för ögonen användes det droppar som förstorade pupillerna, ögonbrynen togs bort med osläckt kalk. Trots att kvinnorna var medvetna om hälsoriskerna, vägrade de att ge upp sina vanor.

Kosmetologen sköter om människor från topp till tå

Iida Haveri är en kosmetolog som representerat Finlands yrkeslandslag i yrkes-VM i WorldSkills Abu Dhabi 2017. Hon berättar i video om vad som gör kosmetologarbetet intressant för henne.

Kosmetolog – en expert i välmående

Skönhetsbehandlingar utvecklas konstant. Nya framsteg inom olika teknologibranscher möjliggör otroliga åtgärder. De nya behandlingarna identifierar varje klients personliga behov och behandlar dessa effektivt. Dessa nya möjligheter öppnar dörren till än snabbare och säkrare skönhetsbehandlingar, dock kräver de stenhård expertis och en förmåga att snabbt ta in ny information av kosmetologen som önskar utnyttja dem.

Som motvikt till alla teknologiska framsteg har kunder börjat använda mer och mer naturprodukter. Ren och hälsosam kosmetik är något som allt fler väljer, även om resultaten kommer något långsammare. Nutrikosmetik, skönhetsbehandlingar som grundar sig på olika dieter och kosttillskott har även kommit på marknaderna och är ännu ett verktyg i kosmetologens verktygslåda.

En modern kosmetolog måste ha kunskap om flera olika delområden och inneha goda sociala kunskaper. I framtiden är det möjligt att flera av skönhets- och välmåendetjänster blandas ihop, olika former av terapi kan sammansvetsas med mera traditionella skönhetsbehandlingar. Framtidens kosmetolog är alltså en expert i välmående!

 

 

Jaa kaverille

#ammattiosaaja
Etusivulle