Servitör

Under förbudslagens tid gömdes alkoholen

I Finland var det förbjudet att sälja och tillverka alkoholdrycker under perioden 1919–1932. Trots förbudet serverades alkohol i restauranger. Se hur servitörens arbete såg ut på den tiden.

Servitörens arbete är socialt

Då man arbetar som servitör får man jobba med människor och hela tiden lära sig nytt. Joona Finni arbetar som servitör i restaurang Figaro i Jyväskylä. Joona tycker om att berätta vinernas historia för sina kunder. Titta på videon för att se vad annat Joona har att berätta om servitöryrket.

Man kan utbilda sig till servitör genom att avlägga grundexamen i restaurang- och cateringbranschen.

Servitöryrkets framtid

Marika von Schöneman skissar upp servitöryrkets framtid i sitt lärdomsprov vid Åbo yrkeshögskola. Kanske blir någon av hennes förutsägelser verklighet...

Restaurangerna har möjlighet att hålla öppet allt längre utan fysisk personal. Servitören är ett hologram i luften, och genom att trycka på vissa punkter kan kunden göra sin beställning. Priset debiteras genast från kundens konto. Robotteknologin har utvecklats så långt att den har programmerats att tillreda en produkt som kan drickas eller som ska stekas, och en annan robot för sedan beställningen till kunden.

 

Servitörutbildningen utbildar chefer som förstår förändringarna inom branschen och kan programmera robotarna och uppdatera restaurangens webbplats. Utbildningen koncentrerar sig på teknologisk kompetens, och dessutom måste de som arbetar med kundbetjäning inom restaurangbranschen känna till branschens hygienkrav och verksamhetssätt.

 

Kundkretsen är splittrad och internationell, och det ses som en fördel om servitören kan olika språk och känner till globala kulturer. Restaurangernas affärsidéer skiljer sig allt mer från varandra och möter behoven hos en kundkrets som blir allt mer varierande.

 

Platser som ger sinnesfrid är populära, och servitörpersonalen som jobbar där har inte endast en grundläggande servitörutbildning, utan de är även utbildade inom social- och hälsovårdsbranschen och kan ge tips berörande hälsa och kost i samband med måltiden. Även hantverksrestauranger har många kunder; där har servitörerna utbildats i hantverk, och de ger tips om stickning och sömnad i samband med måltiden. Servitörer som har en utbildning inom datateknik sysselsätts i teknologirestauranger, där man förutom mat kan få tips om den senaste teknologin. I sällskapsrestauranger har servitörerna tid att sitta och diskutera med kunderna, vilket är särskilt populärt bland äldre personer.

 

Utbildningen utvecklas genom kvalitetsstandarder så att den blir allt mer högklassig och av jämnare kvalitet, och ingen outbildad personal kommer in i arbetslivet.

 

Man har lyckats åstadkomma ett starkt uppsving i den globala och offentliga ekonomin, och kunderna använder tjänster inom denna bransch i stor utsträckning. Människor upplever att de är så upptagna att de sällan lagar mat själva.

 

Källor

Hotell- och restaurangmuseet
Marika von Schöneman: Tarjoilijan työ tulevaisuudessa, Turun ammattikorkeakoulu 2014

 

 

Jaa kaverille

#ammattiosaaja
Etusivulle