Tränare

Professionella tränare tog fart i Finland av OS

I början av 1900-talet var Finland ett av världens mest framgångsrika länder när det gäller OS-succé. I flera av OS-tävlingarna lyckades Finland ta mest medaljer i relation till folkmängden. Samtidigt utvecklades även träningsmetoderna i olika grenar, bland annat i gymnastik och långdistanslöpning. Även litteratur om ämnet började dyka upp under 1920- och 1930-talen, då författaren Toivo Kaila skrev en bok baserad på bland annat Paavo Nurmis träningsmetoder. Kaila agerade även som OS-tränare och skrev flera handböcker med relation till idrott och träning. Genom dessa verk kunde även vanliga människor ta del av kunskapen som existerade bland proffsen.

En annan mycket viktig person i utvecklandet av träning i Finland var Jaakko Mikkola, som blev vald till en av Finlands första OS-tränare i friidrott år 1919. Mikkola byggde upp flera nya träningsprogram och fick mycket beröm av sina idrottare. Efter året sommar-OS 1920 flyttade han till de Förenta Staterna där han arbetade som tränare på Harvards universitet.

Svenska brottaren Anders Ahlgren med sin finska tränare Iivari Tuomisto. Kortet var det officiella vykortet för Stockholms sommar-OS 1912. Keravan Museo.
Bild på Jaakko Mikkola (mellersta raden, andra från vänster).
Träningspass för flickor i konståkning i Kvarnbäckens ishall. I mitten står tränaren och leder träningspasset. 1970-1979. Bild: Aarnio Jalmari. Helsingfors stadsmuseum.

En internationell bransch där man konstant lär sig nytt

Jenna Orreveteläinen är tränare för grupper i synkroniserad konståkning. Titta på videon för att höra mera om tränaryrket.

En tränare har avlagt en grundexamen i idrott.

Nya grenar och metoder inom träningen

Människor av alla åldrar kan dra nytta av regelbundet idrottande, och idrottens roll i samhället ökar konstant. Samtidigt som idrotten blir en allt större del av människors liv, är tränare och idrottsledare med och bygger upp hälsosamma levnadsvanor för kunderna. Även olika former av karriärträning och -planering kommer att vara allt vanligare i framtiden.

Ny teknologi möjliggör även flera olika metoder för tränare och idrottsledare. Med hjälp av nya instrument kan man planera allt mera skräddarsydda träningsprogram som beaktar varje individs individuella behov. Även möjligheten att få allt mer data i realtid öppnar nya dörrar inom träningen.

Samtidigt som teknologin utvecklas, bildas även nya grenar. Till exempel e-idrott och väggklättring har blivit allt mer populära under de senaste åren. Även nya grenar kräver tränare och idrottsledare, det kommer alltså inte att finnas brist på behovet av tränare i framtiden, varken inom tävlings- eller hobbyverksamheten.

Källor

Kalle Rantala: "Jaakko Mikkola ammattivalmentajana 1924", Kasvatus & aika 2/2017
Urheilun Opas
ammattinetti.fi
Yle.fi: "Huippututkija hämmästelee: Urheilijasta tulee Suomessa helposti asiantuntija yhdellä mitalilla – "Se on surullista"

 

 

Jaa kaverille

#ammattiosaaja
Etusivulle