Underhållsmontör

Finland till toppen via industrin

Till följd av den industriella revolutionen byggdes det flera olika sorters fabriker runt om i Finland. Flera av byggnaderna är ännu kvar, bland annat i Fiskars, Teijo och Svartå. Speciellt fästningsbyggena, den största av dessa var Sveaborg, skapade ett stort behov för olika industribranscher. Senare tog pappersindustrin över som Finlands dominerande industribransch. Ett exempel på en gammal pappersfabrik är Verla Fabrik, som även hör till UNESCO:s världsarv.

När industrin utvecklades, steg också behovet på kunnig underhållspersonal. Fabrikerna rullar inte utan noggrant underhåll. Detta gäller såväl för 1600- och 1700-talens fabriker, som de moderna fabrikerna. För att säkerställa kontinuerlig produktion, är det livsviktigt att det finns en yrkeskunnig underhållskår. Finland har avancerat till ett av världens mest utvecklade industriländer. Detta skulle knappast ha skett utan kunnig person i Finlands många fabriker.

Verla verkstad av trä. Verla träsliperi och kartongfabrik grundades 1882. Bilden tagen 1885-1892. Verlan tehdasmuseo.

Problemlösning är en livsviktig förmåga för underhållsmontören

Underhållsmontören Jere Kuisma är bland de bästa i världen inom sin bransch. Han har tävlat bland annat i Yrkes-VM i Abu Dhabi 2017. I videon berättar Jere om sitt arbete och vad en underhållsmontör sysslar med.
En underhållsmontör har en grundexamen i metall- och produktionsteknik.

Framtidens fabriker kräver också underhåll

Industribranscherna byts ut och tekniken utvecklas. Även om omgivningen ändras, försvinner inte behovet på skicklig underhållspersonal. Framtidens arbetsbild består till större delar av informationsteknik och förebyggande av problem. En skicklig underhållsmontör har en stor arsenal av verktyg till sitt förfogande och manövrerar sig genom de mest knepiga situationerna. När maskineriet blir allt mer komplicerat krävs det järnhårt kunnande och en förmåga att ta in ny information, samt utnyttja det i verkligheten.

Arbetet består allt mer av kundservice. En underhållsmontör är ofta en viktig och ibland den enda länken mellan tillverkare och fabrik. Rollen kräver en förmåga att förstå båda sidorna och genom detta möjliggöra ett smidigt samarbete mellan olika aktörer.

Källor

edu.fi
Koskesta voimaa
effra.eu
Michelsen, K. (1999). Viides sääty: insinöörit suomalaisessa yhteiskunnassa

 

 

Jaa kaverille

#ammattiosaaja
Etusivulle